Verantwoordelijkheid

Uncategorized

Mijn vorige blog ging over reizen in Marokko.
Hoe ver is die mogelijkheid nu plots?
Hoeveel is er veranderd in die paar weken?
Hoe gaat het in de oude stadsdelen van Fez en Sefrou, waar mensen dicht op elkaar wonen, soms geen stromend water in hun huis hebben?
Wanneer kunnen we terug op reis?
Gaan onze landsgrenzen langer actief worden, opnieuw files aan de grens?

1D61E07E-8FCC-4902-9775-D7A95F7C6843Ik zou een hele blog met vragen kunnen vullen. dat lijkt mij vaak het enige zinnige dat we in deze tijd kunnen doen; vragen stellen.
Want eigenlijk weet niemand het.
Iedereen heeft wel meningen, ideeën, denkpistes. Maar eigenlijk weet niemand het want dit maakten we nog niet mee. De ene arts zegt zus, de andere zo. Virologen, wetenschappers, politiekers vertellen hun verhaal met hun feiten, spreken hun waarheid.
We zijn dus in een groot experiment aan het leven. Wat het leven eigenlijk altijd al was, maar nu wordt het plots heel tastbaar, dichtbij en concreet. Het leven is eindig, het leven zit vol verrassingen, aangename en onaangename. Het leven is sterk en wij zijn een schakel in het geheel. De universele energie creëert nieuwe mensen, nieuwe virussen, nieuwe planten enz. Ze stroomt door, de hele tijd en wij proberen te begrijpen, te ordenen, te controleren. Wij proberen zeker te stellen. Dat onzekere bestaan van ons, proberen we te verzachten door maatregelen te nemen die de illusie van controle wekken. We willen opnieuw geloven in een vorm van veiligheid, dus geef ons handgels, fysieke afstand en mondmaskers. Dat willen we. En dat is helemaal goed. We roeien met de riemen die we hebben.

Waar mijn hart van bloedt is dat we het niet over die essentiële dingen hebben, over het recht om goed te mogen sterven. Over mogelijke oorzaken van deze crisis (en nee, het is niet ‘de schuld van de vleermuis’). Over mogelijke menselijke krachten die we ten goede kunnen gebruiken in tijden als dit. We hebben het te weinig over onze relatie met de aarde, met de dieren die hier leven. De relatie met onszelf. Wat is de kwaliteit van leven, wat is het doel van deze lockdown, wat verlangen we allemaal echt?
Elke dag tellen we, zien we grafieken, horen we pro’s en contra’s van deze of gene aanpak.
6000 mensen in België die overlijden op een dikke maand tijd vinden we te veel en tellen we dagelijks op in het nieuws. Wat een bloedbad. We houden blijkbaar veel van statistieken, die gebruiken we graag om dingen duidelijk te maken, zou ons dat weer een gevoel van controle geven?
Wel zo, hier zijn nog enkele getallen uit België, van betrouwbare bronnen (Statbel, het Belgische statistiekbureau en Sciensano):

  • In maart 2020 werden 64.810 runderen geslacht. Het aantal geslachte varkens bedraagt 939 975 stuks, het aantal geslachte kippen 24.964.998. Dat zijn in totaal 27.051.841 dieren op één maand tijd.
  • In het jaar 2018 zijn 110.645 personen overleden.
  • In 2018 werden er 38.455 verkeersongevallen geteld met in totaal 49.354 slachtoffers, waaronder 45.114 lichtgewonden, 3.636 zwaargewonden en 604 personen die om het leven kwamen.
  • Op 7 maart 2018 stierven 465 mensen op 1 dag. (Ik herinner me niet dit ooit in het nieuws gehoord te hebben.)

Wat willen deze getallen zeggen? Wat wil ik met deze getallen ‘bewijzen’? Helemaal niets. Het is een rijtje getallen en ik geloof al langer dan vandaag dat iedereen die zijn gelijk wil halen, meestal wel ergens statistieken en getallen vindt die zijn of haar gelijk bevestigen. Gelijk wil ik echter niet hebben, want dat is nergens voor nodig. Wat ik wel wil proberen is temidden van dit alles zo vrij mogelijk te blijven en mee te kunnen voelen en denken. Te onderzoeken waar dit over gaat, wat het voor mij betekent, wat ik kan doen.

50E7A1D8-3048-4D09-A333-D1813E265C99En zo kom ik bij de prachtige kaart die ik vanmorgen trok. Ik ben nogal fan van kaartensets (misschien werken die wel net zo efficiënt als statistiek :-)) en ik trok de kaart van ‘Draagwieg’ uit mijn kaartenset van Moeder Aarde. Want vandaag 22 april is het Earth Day en dat wil ik vieren. Wat me trof in de toelichting bij de kaart is de volgende zin: “Verantwoordelijkheid werd in de Indiaanse manier van denken traditioneel opgevat als ‘vermogen tot antwoorden’.” Zo mooi!
Welk antwoord bied je op de omstandigheden uit het verleden, het heden en de toekomst? Op die manier ben je verantwoordelijk voor de toekomst van de aarde, van haar kinderen, de komende generaties. Welke keuzes maak je vandaag, vanuit dankbaarheid, verbinding en vertrouwen.
“Ga niet zitten wachten tot iemand anders iets doet. Gebruik je creativiteit, spreek je waarheid en reageer,” vertelde de kaart mij en kijk, nu schrijf ik deze tekst.  Om al schrijvende te zoeken naar antwoorden, naar dat wat leeft in mezelf, maar mijn stem.

Ik ben bijvoorbeeld niet tegen of voor mondmaskers. Die polarisatie is – weerom –  nergens goed voor. Ik zou ze liever niet dragen en ik heb me er nog te weinig over geïnformeerd. Maar hoe ga ik er mee om zodra ze in mijn bus zouden belanden?
Hoe ga ik om met wat vandaag mij biedt?
Hoe ben ik verANTWOORDelijk voor mijn leven en dat van anderen?
Hoe kan ik mijn persoonlijke kracht gebruiken om antwoorden te vinden en ernaar te handelen?
Hoe kan ik groeien?
Kies ik voor acties tegen iets bijvoorbeeld tegen corona of kies ik voor acties voor iets bijvoorbeeld voor een sterk immuunsysteem?
Voel maar eens bij jezelf. Je laten leiden door angst zal heel andere antwoorden bieden dan je te laten leiden door liefde. En het ene is niet juist of beter dan het andere. Het bestaat allemaal naast elkaar. Alleen wil ik proberen diegene te zijn die liefde laat groeien, dat is mijn antwoord, dat is mijn verantwoordelijkheid. En dan kan het heel goed zijn dat ik vanuit liefde een mondmasker draag. En wellicht zal dat voor mezelf en mijn omgeving anders zijn dan dat ik dat vanuit angst zal dragen. Probeer het ook eens uit, stel ik voor.
Waardoor laat jij je vandaag leiden?

En zo kom ik weer bij vragen terecht.
Want goede vragen stellen is een hele kunst.
En dan lang genoeg wachten op antwoorden en daarop vertrouwen 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s