Verhalen weven

Uncategorized

Sefrou, Marokko, is bekend om goede ambachtslui. Onder hen zijn vele getalenteerde wevers en spinners. Enkele weken geleden mocht ik mij onderdompelen in hun wereld, samen met Maria uit Griekenland, Rhonda uit Canada en Karmit uit Spanje.

IMG_1269Ik kwam niet zozeer voor het weven op zich, maar wel voor de manier waarop Karmit deze reis zou begeleiden en dat het zou verweven worden met hoe wij onze levens weven en met storytelling. Op voorhand kregen we een heel aantal verhalen doorgestuurd waarin weven een belangrijke rol speelde.
Mijn favoriete verhaal was dat van Koningin Anait, een Armeens volksverhaal. Anait is een dorpsmeisje met een groot talent om te weven. Op een dag is de prins op doortocht in haar dorp en zoekt verkoeling. Anait trekt de aandacht van de prins, terwijl hij water drinkt bij de bron en hij laat nadien zijn bediende terugkeren om haar hand te vragen. Anait heeft zichzelf echter beloofd dat ze niet met een man zou trouwen die geen ambacht kent. De koning en koningin zijn blij, nu zal de prins niet met dit gewone meisje trouwen. Daar denkt de prins echter anders over en hij gaat in de leer bij de beste wevers van het land en leert met gouden draad te weven. Een jaar later laat hij het meest verfijnde, prachtige stuk textiel afleveren bij Anait, waarop zij zwicht en met de prins trouwt.
De rest van het verhaal is nog erg spannend, je kan het (in een beetje een vreemde versie) hier terugvinden.

En zo lazen we, luisterden we, verzonnen en vertelden we verhalen en voelden we hoe onzichtbare draden geweven werden tussen onze levens, in de groep tijdens de reis.

Er bestaat veel traditie rondom het weefgetouw, de manier waarop het opgezet moet worden bijvoorbeeld. Welke liederen er dan gezongen worden. En als het weefgetouw niet gebruikt wordt, steekt men stukjes brood tussen de verticale draden om het te sussen. Kinderen mochten niet aanwezig zijn bij het opzetten van een nieuw getouw en jonge, huwbare meisjes werden door een ritueel onzichtbaar beschermd tegenover mannen met kwade bedoelingen. Als het tapijt afgewerkt was, moest het snel en met een zeer scherp mes uit het getouw gesneden worden om de spirits van het tapijt geen pijn te doen.

Op den duur werd alles door elkaar geweven. Wat we zagen, wat we deden, zelfs wat ik las in het boekje dat ik spontaan kocht op de vlieghaven van Eindhoven. Ik las de eerste zinnen op het vliegtuig en het ging over een meisje dat op weg was naar Fez, net als ik.
Zodra je met een blik gaat kijken die weet dat alles verweven is, wordt het leven rondom en in jezelf weer gevuld met verwondering. Je ziet hoe we allen in een web verweven zijn, allen met elkaar verbonden. Zoals Mustafa de wever zei: je weeft met draad en getouw en allerlei gereedschap, maar je weeft steeds meer dan de verschillende onderdelen apart betekenen. In dit filmpje vertelt hij over zijn leven als wever en hoe hij dat van zijn vader heeft geleerd. In al het weven ligt volgens hem de getallenleer aan de basis. Elk tapijt heeft een plan en haar eigen getallen. De getallen en de wever en het getouw maken samen de magie die stilaan onthuld wordt.

De waarheid van titel van deze reis werd elke dag een beetje meer onthuld voor mij. Poetics of craft.
Poëzie van het leven.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s