Wonderlijke hond

Uncategorized

Totnes is een prachtig dorpje in Devon, Zuid-West Engeland waar ik voor de derde keer in twee jaar tijd mag verblijven. Mijn airbnb ligt in Bridgetown, de andere kant van de rivier Dart. Achter het huizencomplex ligt een groene heuvel met zicht op Totnes en op Dartmoor National Park, heel in de verte. De perfecte plek om een zonsondergang mee te maken. Net als ik boven op de heuvel ben aangekomen, blaft een hond me tegemoet. Gelukkig ben ik niet bang van honden. Terwijl ik verder wandel, komt de hond echter dreigend blaffend dichterbij. Hm, plots voel ik mijn hartslag versnellen, mijn lijf reageert verschrikt. Ik voel me niet meer zo op mijn gemak. Waar is het baasje van de hond? Heeft die niets in de gaten? Verderop hoor ik iemand roepen en zie ik iemand in mijn richting wandelen. Ze roept op de hond, die niet meteen reageert. Komaan hond, denk ik, dat is je baasje, luister nu maar naar haar.

De vrouw verontschuldigt zich en zegt dat dit geen normaal gedrag is van haar hond. Of ik even wil komen kennismaken? Ik laat de hond aan mijn hand ruiken ter begroeting en de hond ploft zich meteen op de grond, op mijn voeten. Haar naam? “Noisette, she is Italian.” Ik zie haar achterpoten trillen, ze laat haar gewicht tegen mijn benen vallen. Ze is blijkbaar zelf ook van slag, ocharme het beestje. Wat zou ze gezien hebben? Wat zou haar zo alert hebben doen reageren? Clare, haar baasje, heeft geen idee.
Wat ik op dat moment nog niet weet, is welke geschenken deze blaffende Noisette in petto heeft voor mij.

Clare en ik praten wat, ze is net een tweetal weken geleden hierheen verhuisd en ze was haar avondmaal op de heuvel aan het opeten, genietend van het uitzicht. Ik vertel haar dat ik de volgende dag naar Dartmoor National Park zal gaan om zaden van bomen te helpen oogsten. Dat lijkt haar wel interessant, misschien combineert ze dat wel met een bezoek aan haar zus niet zo ver daar vandaan.
We nemen afscheid. Ik hou van zulke korte gesprekjes die me een kleine inkijk geven in het leven van andere mensen en ik ben blij voor deze vrouw dat ze op zulk een prachtige plek is komen wonen.

De volgende namiddag kom ik aan op de parking van afspraak voor de zadenpluk-actie en wie spot ik daar? Juist, Clare en Noisette. De hond doet alsof ze me niet kent 🙂
De actie klonk Clare zo fijn in de oren, dat ze er echt bij wilde zijn. En dat is ook heel fijn voor mij, want dat betekent dat ik straks een gemakkelijke rit huiswaarts heb, in plaats van een onhandige combinatie tussen taxi en liften, op deze zondagnamiddag.

Op de terugweg vertel ik Clare dat ik de volgende dag naar Schumacher College ga voor een korte cursus. Ze is geboeid en vraagt hoe lang die duurt, waar die over gaat en hoe ik daar ga geraken. Als ze hoort dat ik een taxi heb besteld zegt ze beslist dat ik die moet annuleren en dat zij mij wel zal brengen. That’s that.
Dankjewel Clare, ben je zeker?
Ja dat is ze.
Ok, denk ik bij mezelf, als deze vrouw zo enthousiast en gul is, dan waag ik mijn kans. Ik heb immers nog geen kamer geboekt voor mijn laatste nacht, want ik wilde mijn eerste airbnb ervaren en als die fijn was, daar mijn laatste nachtje boeken. Die blijkt fijn maar bezet, zoals de meeste airbnb’s die vrijdag de 13e in Totnes omwille van een zwemwedstrijd in de Dart. Dat is een streep door mijn rekening, maar ik maak me geen zorgen, de oplossing zal zich zou tonen.
En nu, zo in de auto naast Clare, denk ik : “Wowie (ja dat woord gebruik ik echt vaak in mijn gedachten) dat is snel, zou dit de oplossing al zijn? Even checken.”

“Clare, I don’t have a place to sleep yet for next friday. Would that be possible at your place?”
Wie niet waagt, niet wint. Zo boekte ik mezelf een gezellige en gratis taxirit heen en terug naar Schumacher College én een overnachting in een tof huis met een leuke hond en vriendelijk baasje.
En dat was nog niet alles!

Een week later, in de auto op weg van Schumacher College terug naar Bridgetown, vertelt Clare dat we uitgenodigd zijn bij haar zus om pizza’s te eten. Er zijn een aantal mensen die de volgende dag gaan fietsen in Dartmoor die ook uitgenodigd zijn.
Hm, ik weet het zo nog niet.
Ik ben moe van al de indrukken van voorbije week. Ik ben niet zo’n pizza-ster en wie weet wat voor mensen gaan dat zijn? Ik vraag wat bedenktijd en installeer me eerst op mijn nieuwe plekje. In mijn hoofd gaat er een panelgesprek van start dat eindigt met: “Zeg ja, je bent nog één avond hier, ga voor ja.”

En zo zit ik ‘s avonds weer in de wagen naast Clare, op weg naar pizza en mensen, met Noisette op de achterbank. We rijden langs prachtige wegen, mooie landschappen, schone huizen. South Brent blijkt een heel gezellig dorpje te zijn, iets kleiner dan Totnes, en het draagt de twijfelachtige eer van dorp met de meeste regenuren van Engeland. Deze avond gelukkig niet, het is een prachtige nazomeravond en de zon schijnt laag door de boomkruinen heen. Langs een klein paadje, aan weerszijden begroeid met bessenstruiken, wandelen we zo een sprookjeswereld binnen. Een boomgaard met verschillende soorten oude appel-, peren- en pruimenrassen. Een eigenhandig gemaakte pizza-oven. Een prachtige vuurplek met de houten stammetjes ingenieus gestapeld, voor straks als de nacht valt. Ik voel me overlopen van dankbaarheid. Voor de uitnodiging maar ook voor mijn ‘ja’.

 

Volledig voldaan rijden we onder een bijna volle maan weer naar Totnes. Na een heerlijk bad duik ik mijn bed in en ik voel me gezegend. Wat een heerlijke hond, die Noisette. Aan de ontbijttafel leer ik dat ze zelfs een Facebook pagina heeft: EuroDog123. Hier deelt ze haar ideeën over de Brexit.

Noisette, de wonderlijke hond die mijn verblijf in Engeland  prettig geregeld heeft, je zou van minder wat moeten rusten in je mand 🙂
Woef!

IMG_0536

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s