Borsbeeks Fort

op stap

IMG_3328Op druilerige donderdagen is het goed om eens een Fortje te doen, moet ik onbewust gedacht hebben toen ik mijn auto parkeerde in een kort, doodlopend straatje in Borsbeek. Ik was er nog maar één keer eerder geweest en had me toen beperkt tot een wandeling over het grasveld tot aan de bank die over het water uitkijkt. Let op, door de ongelooflijke hoeveelheid eendepoep was dat al een heel avontuur!

Vandaag vatte ik het plan op om eens helemaal rond het Fort te wandelen, daar had ik zin in en ik was benieuwd of het kon. Er was verder niemand te bespeuren en door het grijze weer voelde de plek wat desolaat. Drassige ondergrond, kale takken, dood hout vol mos, ik vroeg me af hoe het in de zomer hier zou zijn. Af en toe had ik ook uitzicht op donkergrijs beton of een omgevallen omheining. Op een bepaald moment vroeg ik me af waarom ik daar precies aan het wandelen was, en of ik me niet beter had voorbereid om te weten of je er wel rond kon wandelen. In gedachten liep ik al in het donker te zoeken naar mijn auto en was ik al aan het bedenken wie ik ter rescue zou bellen. In het buitenland, op reis, weet ik toch vaker aan wat voor wandeling ik begin. En toen moest ik lachen om dat duveltje in mijn hoofd. Heidi, het is hier België, Borsbeek, een Fort, alles is in orde, het kan gewoon niet fout gaan.

Verder wandelend komen de kleine en grote ontdekkingen. Witte, pluizige staartjes wippen weg in het struikgewas. Konijnen houden van het Fort. En wow, wat komt dat vliegtuig laag overgevlogen! Ach ja, dat is hier gewoon vlak bij het vliegveld van Deurne! Wat een verschil tussen het kleine, zacht zoemende sportvliegtuigje of dat grotere beest van Tui dat laag over het Fort heen scheurt. Door zo met mijn hoofd in de nek naar de lucht te kijken, ontdek ik aan de overkant van het water op de top van het Fort bijenkasten. Niet één of twee maar wel een stuk of twintig. Mijn hart maakt een sprongetje want dat is overduidelijk goed nieuws voor het bijenvolkje. Ik ben blij dat het dak van het Fort ecologisch slim gebruikt wordt.

Op het einde van mijn tocht, wanneer ik me weer georiënteerd heb, ontdek ik het speelbos. Dat is hier heerlijk ingeplant aan de rand van het water en maakt handig gebruik van de hoogteverschillen in het Fort. Ik ken enkele speeltuinliefhebbers die dit geweldig zullen vinden!

IMG_3335

Is er nog beton nodig? Ik weet wel wat liggen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s