Beginnersmind

Uncategorized

IMG_1652Als ik op reis ben, is het gemakkelijk om een stad of omgeving met nieuwe ogen op te nemen. Want het is ook allemaal nieuw. Dan kijk ik met een frisse blik, ik ben snel verwonderd, voel een nieuwsgierigheid waar ik blij van word. Dan lonkt het avontuur om elke hoek en dan zijn de mensen die ik tegenkom een bron van verhalen.

Deze reizigersgeest open houden in eigen stad, in eigen omgeving is vaak minder evident. Ha ja, die straat, die ken ik al, dat pleintje ook. En die vrouw verkoopt nog steeds kranten en die man staat al jaren in zijn kapperszaak. Hoe achteloos ga ik om met wat alledaags lijkt. Hoe weinig avontuurlijk is mijn spirit hier.

En toch.
Dit is niet altijd waar.
Hoe langer hoe meer leer ik om het leven vanuit een beginnersmind te bekijken. Verwonderd. Alles nieuw. Mogelijke kansen. Vreugde in ontmoetingen.
Mijn dagen worden ontdekkingstochten, mensen verwijzen me door, ik kom op onbekende plekken om mijn eigen hoek. Zoals de houtzagerij in een naburige straat die heel wat vierkante meters van de huizenrij inpalmt. Joviale mannen denken mee na over de treinbils van azobé-hout waar ik sokkels uit wil maken. Wat uiteindelijk een onmogelijk opdracht blijkt.

Vlak tegenover de houtzagerij ligt een pleintje dat ik plots als nieuw ervaar. Ik ga rustig zitten op de bank, kijk naar de huizen, zie dat er vier mooie bomen op de hoek van het plein staan. Ik hoor hoe stil het hier is, dat was me nooit eerder opgevallen. Het is mijn favoriete uur, de zon gaat onder en het licht zet alles in een mooie gloed. Ik blijf in verwondering zitten. Hoe lang zou ik hier kunnen blijven? Tot ik het te koud krijg waarschijnlijk. Er zit nog één iemand anders een paar bankjes verder op zijn telefoon te kijken. Ik zit, ik kijk, ik adem en ik voel een grote tevredenheid over mij heen dalen. Er komt meer ruimte in mijn wezen, ik voel me toeschouwer en deelnemer tegelijk. Dankbaar met dit pleintje, deze plek op de aarde waar ik nu woon en waar zoveel honderden anderen wonen die ik niet ken. Waar ik de verhalen niet van weet. De namen niet van ken. Kortom, waar nog zoveel te ontdekken valt.
Leve de beginnersmind.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s