Over een reisgids en een natuurpark

Andalucia

IMG_1905Voor ik vertrok kocht ik een prachtige reisgids: Western Andalusia van Crossbill Guides. Een bijzonder boeiend boek dat vier grote natuurgebieden uit de streek belicht. Het vertelt uitvoerig over het landschap, de vogels, bijzondere bloemen, reptielen enz. Maar ook de geschiedenis van de streek krijgt een plek. Alles in aangename schrijfstijl, maar wel in het Engels en dus barstensvol woorden die ik niet begrijp. Gelukkig hebben ze een handig register toegevoegd waarin je kan leren dat de ‘kittiwake’ de drieteenmeeuw is en geen Maori-uitroep en de ‘Spanish psammodromus’ een Spaanse zandloper en geen uitgestorven dinosaurus.
Op de site van Crossbill Guides lees je: “European nature is stunning, immensely beautiful and fragile. The Crossbill Guides Foundation is a European non-profit organisation with a single goal: to forster interest in European nature and its conservation. One way of doing this is by publishing the Crossbill Guides – ecotourism travel guides with routes for naturalists, hikers, birdwatchers and anyone who wants to discover the secret spots and species of European natural areas.”
Mooie missie vind ik, komt recht mijn hart binnen. Dus, voor je op vakantie vertrekt, kan je best even kijken of deze knapperds over jouw streek geschreven hebben, het zal je reiservaring verdiepen.

In het tweede deel van het boek vind je een praktisch deel met mogelijke routes, te voet of met de wagen. Voor ik vertrok dacht ik: ‘Pff, met de wagen, doe mij maar te voet hoor.” Dat was toen ik nog niet volledig begreep hoe groot het gebied was waar ik terecht zou komen. En toen ik nog niet wist hoe mooi de streek was waar ik zou verblijven. En dat ik maar weinig goesting zou hebben om veel of verre uitstapjes te ondernemen. Tenzij het zich op magische wijze aandient. Zoals de verrassing van “Annemie-op-bezoek”.
Of mijn broer die samen met zijn eega in de buurt van Ronda vakantie hield in een zalig gelegen huis met zwembad waar ik een paar dagen op bezoek ging. Toen ik mijn terugrit plande, bleek dat ik kon kiezen om mijn trip dwars doorheen Sierra de Grazalema, één van de vier natuurparken uit het boek, te laten lopen. Dat kwam weer mooi uit, hoera.

Via Montecorto slingert een mooi baantje doorheen een landschap dat steeds mooier wordt en dat me in één van de bekende dorpjes van het natuurpark brengt: Grazalema. Een dikke 2000 inwoners telt dit charmante plaatsje en tot mijn verrassing vind ik er een natuurwinkel en een sportwinkel à la Kampeerder. Op het dorpspleintje zijn alle banken bezet met oude mannetjes die duidelijk veel te vertellen hebben. De toeristische dienst ligt aan een mooi uitkijkpunt. Een oude dame is aan het wachten, maar als het haar beurt is, doet ze teken dat ik eerst mag. Ik vroeg me ook al af wat zijn hier komt doen, zo helemaal lokaal-Spaans ziet ze er uit. Blijkt ze de grootmoeder te zijn van het meisje dat hier werkt en haar ‘feliz cumpleanos’ komt wensen. Dat gaat het meisje ‘s avonds vieren met haar liefje die aan de kust woont. Voor mij is het een daguitstap om weer helemaal naar La Muela te rijden, voor haar een avondje uit. Met goeie tips op zak, dwaal ik eerst nog even door het dorpje, vergeet mijn wisselgeld bij het natuurwinkeltje en vind en mannetje dat niet op het drukke pleintje zit.

Op de weg van Grazalema naar El Bosque zie ik veel aanduidingen van ‘sendero’s, wandelpaden doorheen dit gebied. Het is echter al erg heet en ik wil vanavond in La Muela zijn, maar ik trakteer mezelf toch even op een korte klim. Het half uurtje dat ik onderweg ben, word ik al weer ingepalmd door alle bloemenpracht.

In Benamahoma maak ik nog een korte wandeling langs de rivier. Hier ben ik niet de enige! Een lunchend koppeltje, een picknickende familie, stevige wandelaars. Ze kiezen vandaag ook voor deze schaduwrijke tocht.
IMG_1924.JPG

Het steekt een beetje dat ik dit wonderlijke gebied maar zo weinig aandacht kan geven. Eén dagje er doorheen rijden, zoals een Japanner die België in 1 dag doet.
Zucht. Ik voel me tekortschieten en zou graag enkele dagen hier verblijven en echte dagtochten maken.
Zou terugkomen een optie zijn?
Reclame maken in elk geval wel.
Bij deze. Hou je van hiken? Van prachtige vergezichten en mooie bloemen? Dan heb je een mogelijke nieuwe reisbestemming!

4 thoughts on “Over een reisgids en een natuurpark

  1. Hallo Heidi, ik vertrek morgen op reis en na de trouw van mijn zoon zoek ik de stilte op… daar ga ik tijd hebben en maken om te genieten van jouw schrijfsels. x

    Like

    1. Oh, Germaine, zo spannend en zo tof. Ik wens je een heerlijk feest toe, proficiat alvast voor bruid en bruidegom en ouders en schoonouders. Geniet van je reis, heel veel liefs xxx

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s