Hier en nu

Uncategorized

IMG_2128.JPG

Eind april, een kleine week nadat ik hier toekwam, volgde ik een vierdaagse workshop Contact-Dans. De laatste voormiddag vond een sessie plaats in het prachtige natuurgebied ‘Parque Natural de la Brena y Marismas del Barbate’. Het was een hele toer om iedereen de wegbeschrijving te bezorgen en de organisatoren deden het klinken alsof de route bijzonder moeilijk was. We werden opgewacht langs de weg en omstandig begeleid. Een heerlijk zandbaantje bracht ons bij een klein groepje huizen die aan het natuurgebied grenzen en van één van hen werd de tuin tot parking omgetoverd. Een van de organisatoren woont hier en naast haar staat blijkbaar een huis leeg. Handig dat je dan de hele tuin kan inpalmen. Goh, hier wonen, zo bijzonder! Temidden van de prachtige parasoldennen, mijn favorieten.

Drie weken later ontmoet ik Paola, één van mijn woestijn-medereizigers van voorbije februari. Zij huurt een vakantiewoning in Canos de Meca, om tijdens de weekends aan de drukte en de hitte van haar woonplaats Sevilla te kunnen ontsnappen. We zullen samen eten bij haar thuis. Waar dat ergens is? Oh, maar dat is super gemakkelijk te vinden: ‘Naar daar, die weg links, volgen en op het einde ben je er.’ Fijn Paola, maar kan ik je niet gewoon volgen met de wagen? En groot is mijn verbazing als ik me plots op dezelfde weg bevind van drie weken eerder, door datzelfde prachtige natuurgebied en zelfs de tuin van hetzelfde huis binnen rij. Dat leegstaande huis is dus wel bewoond, zelfs door iemand die ik ken.

En nu, hier en nu, begin juni, zit ik zelf op dat terras dat er mij toen zo aanlokkelijk uitzag. Met zicht op zee in de verte en omringd door ruimte, rust en een groot natuurgebied. Een hele week heb ik hier mogen verblijven en mijn vakantiegevoel is van de hele reis nog nooit zo groot geweest. Het baantje naar hier verveelt geen seconde. Ik zou nog een boodschapje verzinnen om er weer eens doorheen te kunnen rijden tegen 20 km per uur.

Wandelen door de bossen is een zaligheid. Ik lees het boek ‘reconnecting with nature’ en kan de oefeningen hier meteen in de praktijk toepassen. Zo mooi om toestemming te vragen aan de natuur om haar te mogen betreden, om van haar te mogen leren. Om vervolgens dankbaarheid te voelen voor elke struik en boom om mee voor zo’n bijzondere natuurbeleving te zorgen. Probeer maar eens je te verbinden met een plant of boom en dankbaar te zijn. Kijk wat er dan gebeurt. Voor mij wordt de natuur dan nog levendiger en verwelkomender. Ik wandel niet door haar heen met een doel, maar zij neemt me mee toont me de dingen die ik voorheen niet zag. Ze inspireert me op een meer verrassendere wijze.

Een klein uurtje wandelen hier vandaan staat de Torre de Meca, een van de vele wachttorens die je langs de Costa de la Luz kunt vinden. Een beetje verder is een uitkijkpunt vanwaar je zicht hebt over de hele baai met fier rechtop de vuurtoren van Trafalgar die vanop een kleine landtong de boten veilig laat varen.

En nee, je mag niet in de bomen klimmen. En je mag ook geen dennenappels rapen als je daarvoor geen toestemming hebt. Er wordt voor de bomen gezorgd.
Tijdens mijn laatste wandeling kwam ik de Duitse boodschap ‘hier und jetzt’ tegen. Iets wat ik tijdens dit avontuur al vaak aan den lijve heb mogen ondervinden. Geen zorgen over straks, maar zijn waar ik ben en de rest ontvouwt zich op wonderlijke wijze. Als ik in verzet ga of te veel wil plannen, wordt het onplezierig of dan vallen de stukjes moeilijker op hun plaats. Elke keer opnieuw: hier en nu.
Op dit terras dus met vogels die door de tuin sjezen, de warmte die begint op te komen, de wind die de boomtoppen beroert, de mieren, hommels, de vliegen, klapperende schaduwzeilen en zachte muziek op de achtergrond.
En dan hup, de gedachte: ‘waar haal ik zo dadelijk cash geld?’ (want dat is hier zo verdorie onhandig) en ‘oh nee, zal het zo heet worden als gisteren?’ en ‘ik wil hier niet vertrekken.’
Hier en nu.
Ademen.
Hier en nu.

One thought on “Hier en nu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s