Zonnebloembomen

Uncategorized

Wat is er hier in de Cadiz-regio in overvloed?
Inderdaad, zon.
Dus is het natuurlijk slim om daarvan gebruik te maken.

Op mijn weg van La Muela naar de zee in El Palmar kwam ik ze tegen. Ik vermoed dat ik ze de eerste keer niet eens gezien heb. Dat was dan ook op mijn eerste dag hier, er waren te veel andere dingen om te zien. Maar dus de volgende keer dat ik het ongelooflijke leuke Bobbejaanland-baantje nam, met bochten en toppen en dalen, zag ik ze ineens heel duidelijk. Aan mijn rechterkant, stammen met zonnepanelen. Dus nee, geen veld van zonnepanelen, maar een heus bos. Vele stammen die telkens een heleboel panelen dragen. Slim toch. Onder de bomen kan dan ook nog wat groeien.
Op een dag besloten we om alles van dichterbij te bekijken en parkeerden voor de gesloten poort. Want natuurlijk mag je zomaar niet in het bos (er zitten wilde dieren). We namen het paadje langs het bos en ik voelde me maar klein naast die reuze-bomen. Plots hoorde ik iets. Een soort gezoem met lichte kraakjes. Wat was dat? En toen zagen we het: het bladerdak van deze bomen draaide zich naar de zon, en dus draaide de stam mee. Zo slim, de panelen zijn zo beweeglijk dat ze gaan voor maximale zonne-capciteit. Ze kunnen echt alle kanten op scharnieren. Zoals zonnebloemen.

IMG_1521.JPG

‘Nee’, vertelde iemand me later, ‘dat zonnebloemen zich naar het licht draaien, dat is een fabeltje.’ En ergens in mij voelde ik iets dat teleurgesteld werd, dat deel wilde graag geloven dat zonnebloemen zich met hun heerlijk gele kopjes naar de zon keren. En ik geloofde het stiekem ook niet helemaal.

Dus toen een tweetal weken geleden de zonnebloemvelden hier massaal verschenen – waar waren die de week ervoor?? – hield ik ze goed in het oog. Zo goed als dat mogelijk is als je met de wagen rijdt. En elke keer zag ik dat ze net met hun kopje in de tegenovergestelde richting van de zon stonden. Allemaal mooi samen. Misschien is de zon te heet? Of dat geldt wellicht voor mezelf, niet voor de bloemen. Want intussen is het hier volop zomer.
In elk geval, met de zon mee of net tegengesteld aan de zon, ze draaien ook, net als de zonnebloembomen.

IMG_1989

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s