Bokrijk maar dan anders

Andalucia

Wat geweldig is aan hier wonen en mensen kennen, is dat je volledig buiten het toeristische circuit valt. Dat wil natuurlijk ook zeggen dat ik de meest voor de hand liggende dingen die je als toerist doet, niet ken. Ik spits mijn oren en ga af op wat de locals zeggen. Zoals Paola die me vertelde om zeker langs Baelo Claudia te gaan, één van de oudste Romeinse nederzettingen in Europa. Het feit dat die site pal naast de zee ligt en dus ook pal naast het strand, leek me de perfecte combinatie. Dat strand heeft de klinkende naam Bolonia en is bovendien de lievelingsplek hier aan de kust van Nika.
Ik dus op daguitstap, samen met Annemie die hier een weekje op vakantie is.

IMG_1423.JPG

En kijk, deze foto zegt dat we op een bekende plaats zijn toegekomen. In en uit deze bussen stappen voornamelijk grijze en kalende kopjes. Maar enkele minuten later komen er nog een paar van deze bus-insecten aan en daar stromen zeer jeugdige lijfjes uit, al dan niet in uniform. Zoals wij naar Bokrijk gingen met school, zullen ze hier naar Baelo Claudio gaan, vermoeden we. Met natuurlijk als extra dat de lunch voor hen een picnic is op het strand!

Het is inderdaad de moeite. Beeld je in: een mooi houten wandelpad, niet te warm, niet te koud, een briesje, zicht op zee en overal waar je kijkt fenomenale oudheid die met wat fantasie makkelijk tot leven gebracht wordt. Een aquaduct dat vers water uit de bergen naar de stad brengt. Een amfitheater, de voorloper van het Sportpaleis, aangelegd in dat deel van de stad dat van nature een soort kom is. De ingang heeft prachtige bogen gemaakt uit een stuk of tien dikke betonblokken, die wonderlijk stand houden. We beelden ons in dat we deel van het orkest zijn en nemen ook nog even een foto van een koppel met lichtjes verveeld dochtertje. Dat dit stadje vooral rijk geworden is door het zouten van vis, zien we aan de grote stenen baden die nu leeg liggen te blinken in de zon. Wat moet het hier heet geweest zijn, en hard werken, en zweten. En dan al dat zout aan je handen en de wind in je gezicht. Ruw volk.

De Grote Markt, met winkels en raadhuis en basiliek, wordt gedomineerd door drie tempels: Minerva, Jupiter en Juno staan sterk naast elkaar en kijken uit over het dorp en de zee. Voor deze drie tempels (of beter gezegd: hun stenen-overblijfsels) staat een groot stenen altaar. Het trekt onze aandacht. We blijven er een poos bij staan, negeren het gejoel van de schoolgroepen en ik voel zo’n rijkdom en overvloed door mij heen stromen. Al die mensen die hier hebben gestaan en gebeden, waar geloofden zij in? Hoe zagen zij de wereld? Wat was de betekenis van Jupiter voor hen, of van Juno? En dan bedoel ik niet alleen wat je nu in geschiedenisboeken kan lezen, maar die individuele priesters of dorpelingen hier? En ik voel weerom krachtige energie, een sterke groep mensen die hier gewoond hebben.

Tussen al dat ouds, groeit er natuurlijk ook veel nieuws, en dat vonden wij bijna even boeiend. De variatie aan bloemen en kleuren is echt overweldigend. Je kent dat wel, zo’n veld waarin je steeds weer een nieuw bloemetje ontdekt, nadat je dacht ze allemaal gezien te hebben.

Deze site deed me meermaals denken aan Volubilis, de Romeinse nederzetting in het Noorden van Marokko, erkend als World Heritage door Unesco. In maart verbleef ik enkele dagen in het bijzondere dorp Moulay Idriss en deze site lag op enkele kilometers buiten het dorp. Alleen zonder het geleide wandelpad en zicht op zee, maar met eenzelfde sfeer van oudheid en rijkdom. Daar waren zelfs nog een heel aantal originele mozaïeken bewaard gebleven. Dus, liefhebbers van ruïnes, jullie weten nu waar naartoe.

 

2 thoughts on “Bokrijk maar dan anders

  1. Mooi beschreven en met alle foto’s erbij wandel je gewoon mee door de oudheid. Boeiend. Geniet van al het moois. groet, Lieve.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s