Spaanse tijden

Uncategorized

IMG_1180.JPGWelke dag is het vandaag?
Woensdag?
Ja.
Ah, dank je.
Ik wist het echt niet, met de beste wil van de wereld niet. Ik ben de tel al kwijt en ik ben hier nog maar pas.

Nog maar pas? Ja, vier dagen. Wauw, het lijkt al weken! Soms is mijn tempo van ontdekken hoog. Dan gebeurt er veel op een dag en dan lijken dat meerdere dagen tegelijk. Maar ik vermoed dat het eerder de Spaanse eettijden zijn die mij dit gevoel geven. Het zijn tijden waaraan ik in elk geval nog niet aangepast ben. Zo heb ik het gevoel dat er meerdere lunchpauzes op een dag zijn, dat ik eerder vier of vijf keer eet ipv drie en dat de dagen dus niet lijken wat ze zijn, ze duren hier langer, volgens mij. De Spanjaarden plakken er gewoon nog wat uren tussen. Wanneer je denkt: de avond valt, ik ga maar eens naar huis, wat eten en huis-zitten, dan beginnen zij aan hun vierde dagdeel. Eentje dat tussen de namiddag en de avond valt. Ze staan om half acht ‘s avonds massaal in de schoenwinkel (en ik kan het weten, want ik stond er tussen), ze komen rond 8 uur met z’n allen uit de kerk en ze verwijzen toeristen (mij) naar restaurants waar je om acht uur ‘al’ kan eten. Dan hebben zij nog lang geen honger!

Deze namiddag was ik bij een vriendin op bezoek en haar dochter kwam thuis van school, rond lunchtijd. Ze kreeg haar eten voorgeschoteld en keek vragend naar mij. ‘Eet jij niet?’ ‘Nee’, zei ik, ‘ik heb een uur geleden al gegeten’. Waarop ze mij met ogen zo groot als schoteltjes aankeek. Het was op dat moment half drie, bijna tijd voor mijn vieruurtje. En zo kwam het gesprek op hoe vaak zij eten en als ze alles bij elkaar telde kwam ze toch aan 7 ofzo. Dat ziet er dan zo uit: ontbijt 1 (rond 8 uur) en ontbijt 2 (rond 12 uur), lunch (half drie), tapas (half zeven), avondeten (tien uur) en daar dan nog ergens twee momentjes tussen gewriemeld. Volgens mij komt het er op neer dat je elk moment van de dag wel kan eten. Al is het brood met olijfolie en tomatentapenade. En dan liefst alles delen. Compartimos!

2 thoughts on “Spaanse tijden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s